Buitengevels

Glas in buitengevels. In de buitengevels van nieuwbouw woningen, utiliteitsbouw, maar ook in bibliotheken, scholen, sportcomplexen, winkels e.d. wordt door ons vaak glas geleverd en geplaatst.

Meestal wordt het glas geplaatst in houten kozijnen. Maar ook kozijnloze buitengevels worden door ons voorzien van beglazingen. De dan onstane geheel glazen wanden worden door ons berekend op sterkte. Hierdoor kunnen wij een goed advies geven met welke glasdikten en bijbehorende gewichten er rekening dient te worden gehouden. Door het stabiliseren van de beglazing naar de achterliggende constructie kunnen vaak gunstigere glassoorten toegepast worden. Uiteraard is het ook mogelijk om geheel glazen vinnen of klemmen (spiders) naar de achterliggende constructie toe te passen. De beglazing kan uitgevoerd worden in isolatieglas of enkel glas, al dan niet uitgevoerd of gecombineerd met veiligheidsbeglazing.

Voor veel architecten is het een droom om zo transparant mogelijk te bouwen. Bouwen met glas staat dan ook volop in de belangstelling. Glas is een sterk materiaal als het puur op druk wordt belast, maar ook een materiaal dat geen puntlasten aan kan en dat zonder voorafgaande waarschuwing breekt bij een te grote of onjuiste belasting. Ondanks die beperkingen, gaat het construeren in glas steeds een stapje verder.

Nieuwbouw

Glas in nieuwbouw. In de nieuwbouw wordt door ons veelal glas geplaatst in de houten buiten- en binnenkozijnen en in de stalen binnenkozijnen.

Buitenkozijnen

In verband met regelgevingen worden momenteel in de buitengevels dan ook minimaal HR++ beglazingen geplaatst. Deze voor ons standaard twee-bladige beglazingen hebben een bijbehorende U-waarde van 1.1 W/m2K bij een gasgevulde spouw (Argon gasvulling) van 15 mm. Mocht men een nog lagere en dus beter warmte-isolerende U-waarde wensen dan kan men dit o.a. bereiken door de toepassing van andere gasvullingen (bijvoorbeeld Krypton) met tevens een aanpassing van de spouwbreedte. Nog lagere waarden zijn te verkrijgen door de toepassing van 3-voudige beglazingen. Dat wil zeggen 3 glasbladen verbonden door 2 gasgevulde spouwen. U-waarden tot wel 0.5 W/m2K zijn hierdoor haalbaar. Men dient uiteraard hierdoor wel rekening te houden met een dikker glaspakket. De kozijnen dienen dan ook te worden aangepast aan deze glasdikten.

De beglazingen met de goede warmte-isolerende waarden kunnen tevens gecombineerd worden met zonwerende eigenschappen. De veelal toch nog neutrale isolatieglas-soorten combineren de goede warmte-isolerende waarde met een nog acceptabele lichttoetredingsfactor en een betere, dus lagere zontoetredingsfactor. Zeker bij de toepassing van grote glasgevels kan men goed gebruik maken van deze voordelen.

Uiteraard leveren en plaatsen wij al onze beglazingen volgens de geldende voorschriften. Het glas wordt door ons dan ook geplaatst volgens de allernieuwste Normen. Dus ook volgens de aankomende nieuwe NEN 2608: 2009 en de nieuwe NEN 3569: 2009. Deze normen zorgen gezamenlijk voor de toepassing van de benodigde glassterkte en voor een goede toepassing van veiligheidsbeglazingen.

Binnenkozijnen

Ook de zij-, bovenlichten en de openingen in deuren worden door ons voorzien van beglazingen. Ook hier leveren en plaatsen wij het glas volgens de geldende voorschriften. Zeker bij de keuze van de toepassing van veiligheidsglassoorten en daar waar minder doorzicht, c.q. decoratieve eisen worden gesteld kunnen wij U een goed advies geven. Tevens worden brandwerende beglazingen door ons in zowel de houten - als in de stalen binnenkozijnen gemonteerd. Vaak is de keuze van hout of staal afhankelijk van de gewenste brandwerendheid. Om de goede brandwerende glassoort te kunnen aanbieden zijn de gewenste afmetingen, de kozijnkeuze en de brandwerende eis voor ons van groot belang.

Reparatie

Het vervangen van alle soorten beglazingen van zowel enkel glas als isolatieglas welke breuk is. Maar ook beglazingen die vervangen worden door gelijksoortige beglazingen in verband met andere decoratie, geluidwerendheid, veiligheid enz. Een en ander zonder het aanpassen van de bestaande kozijnen. Ook het vervangen van condensruiten bij isolatieglas vallen onder deze werkzaamheden.

Reparatie is dan ook een zeer ruim begrip. Denk dus ook bijvoorbeeld aan glas in daken, glas van vitrines, geheel glazen deuren en geheel glazen vloeren. Zeker bij al deze activiteiten kan het ook gewenst zijn om bijbehorende onderdelen deels of geheel te vervangen, zoals looprails, scharnieren, sloten, deurgrepen, vloerveren etc..

naar boven

Renovatie

Het vervangen van enkel glas door isolatieglas.

Bij nieuwere bestaande kozijnen is het vaak mogelijk om isolatieglas toe te passen zonder de kozijnen ingrijpend aan te passen. In de meeste gevallen kan het isolatieglas dan ook gemonteerd worden met behulp van de bestaande glaslatten en aluminium profielen. Wanneer de glaslatten en profielen niet geschikt zijn voor het toe te passen isolatieglas worden deze uiteraard door nieuwe glaslatten en profielen vervangen worden.

Bij oudere bestaande kozijnen zullen bijna altijd alle bestaande glaslatten en profielen vervangen dienen te worden door meer geschiktere materialen. Ook is het vaak noodzakelijk om vooral bij de draaiende delen een grotere sponning te maken. Isolatieglas heeft een grotere glasdikte dan het aanwezige enkel glas. Een zulke ingreep is dan ook meestal arbeidsintensief. Maar in de meeste gevallen wel uit te voeren, zodat ook in deze gevallen het veel betere isolerende glas geplaatst kan worden.

Uiteraard voeren wij onze werkzaamheden zoveel mogelijk uit volgens de geldende normen. Zodat in de meeste gevallen dan ook de standaard fabrieksgarantie van toepassing is.

naar boven

Panelen

Borstweringspanelen en gevelbekleding

De meest voorkomende panelen waar men in de bouw het allereerst aan denkt zijn borstweringspanelen en panelen als gevelbekleding. Deze panelen worden vrijwel altijd uitgevoerd in gehard veiligheidsglas. De panelen kunnen zowel als enkel glas, als isolatieglas, maar ook als sandwichpaneel geleverd en gemonteerd worden. De achterzijde van het glaspaneel wordt voorzien van een geëmailleeerde laklaag. Het email wordt op hoge temperatuur in het glasoppervlak ingebrand. Hierdoor verkrijgt het paneel een hoge mate van weerstand tegen chemische invloeden vanuit de omgeving. Testen hebben uitgewezen, dat het email over een mechanische weerstand beschikt, die overeenkomt met het geharde glas zelf. De panelen dienen altijd tegen een donkere, niet transparante achtergrond geplaatst te worden om een uniforme kleur te kunnen garanderen. Wanneer hieraan niet voldaan wordt, kunnen kleurnuances en lichtdoorval optreden. Bij toepassing van de panelen in een lichte kleurstelling dient er extra aandacht te worden gegeven aan de achterliggende materialen en structuur. Daar deze de kleur van de panelen kunnen beïnvloeden.

Boeiboorden

Misschien denkt U bij boeiboorden niet meteen aan glas. Maar bij de juiste materiaalkeuze en plaatsingswijze kan glas ook hier uitstekend toegepast worden als boeiboord en afwerking van bijvoorbeeld een dakoverstek. Het glas wordt voorzien van de gewenste kleur. Er zijn zeer veel kleuren mogelijk en enkele glassoorten kan men zelfs op RAL-kleur bestellen. De bevestiging kan eventueel blind uitgevoerd worden of naar wens met bijvoorbeeld RVS accenten. Het plaatsen van verlichting of andere aanvullende eisen worden al op de tekentafel meegenomen in het traject. Naast de hoogglans uitstraling zijn er ook matte uitvoeringen mogelijk. En dat alles kan gemakkelijk onderhouden worden, eventueel door de glazenwasser. Uiteraard zijn wij ook de juiste firma voor bijzondere toepassingen. Zoals hier een door ons op maat ontwikkelde ventilatievoorziening van glas.

Keukenwand

Steeds vaker zien we de achterwand van een keuken uitgevoerd in glas. De standaard tegels, beplating of [natuur-]steen maken dan plaats voor een hoogwaardige glazen toepassing. Er zijn diverse glassoorten beschikbaar in zowel hoogglans als een matte uitstraling. Er zijn zeer veel kleuren mogelijk. Vrijwel elke RAL-kleur kan besteld worden. Natuurlijk kunnen wij de beglazing ook als extra helder glas uitvoeren waardoor in het bijzonder de lichte kleuren beter tot hun recht zullen komen en de gebruikelijke groene uitstraling nagenoeg geheel wordt voorkomen. Het glas laat zich gemakkelijk onderhouden. Waar RVS en schilderwerk vaak moeilijk te reinigen zijn, poetst U het glas eenvoudig weer schoon. En dat zonder de vervelende voegen, zoals bij het tegelwerk. Graag adviseren wij U over de vele mogelijkheden. Vooral de ligging van de kookplaat evenals de eventuele wandcontactdozen en andere sparingen bepalen de glassoort. Het is wenselijk om tijdig een en ander te bespreken zodat er bij de plaatsing van de keuken al rekening kan worden gehouden met de gewenste eindafwerking. Natuurlijk is plaatsing achteraf ook mogelijk. Valt de huidige achterwand tegen? Een eenvoudige ingreep geeft Uw keuken weer een frisse en moderne uitstraling.

Op speciaal verzoek van de klant kunnen de panelen aan een “Heat soak test” worden onderworpen om het risico van spontane breuk als gevolg van Nikkelsulfideinsluitingen te verminderen. Deze test garandeert echter niet voor 100 % de afwezigheid van nikkelsulfide in de geleverde beglazingen.

naar boven

Daken

Daken

Sinds de jaren 90 zien we steeds vaker glazen daken of lichtstraten. Naast de winkels en kantoorpanden zien we ook steeds vaker toepassingen in woonhuizen. Zo krijgt de uitbouw een vriendelijkere uitstraling en blijft er voldoende licht beschikbaar in de bestaande woning. Trichtglas b.v. kan deze lichtstraten of glazen daken in diverse uitvoeringen voorbereiden en leveren. We plaatsen zowel enkel glas als isolerend dubbelglas, maar ook kunststofplaten op de betreffende constructies. Deze constructies kunnen we uitvoeren in hout, aluminium of staal. Natuurlijk zijn combinaties hiervan ook mogelijk en veelal ook wenselijk. De toe te passen beglazing wordt altijd uitgevoerd als veiligheidsglas. In isolerende uitvoering kunnen we naast een hogere isolatiewaarde (Hoog Rendementsglas HR+) ook glas aanbieden in een zonwerende samenstelling. De voor- en nadelen lichten wij U graag in een persoonlijk gesprek toe. U kunt daarvoor onze showroom bezoeken of wij komen even bij U langs.

naar boven

Vloeren

U zult wellicht eerst aan de gebruikelijke houten, stalen en betonnen toepassingen denken. Maar ook glas wordt steeds vaker toegepast als vloer. Of het nu gaat om een gedeelte van een vloer, een brug of zelfs een complete trap. Er zijn zoals u ziet vele toepassingen mogelijk. De voordelen van een glazen vloer zijn natuurlijk de hoge transparantie en de moderne uitstraling. Het glas is toe te passen in diverse transparante en dekkende kleuren. Maar ook als zogenaamd matglas of zelfs met een antisliplaag is mogelijk. Afhankelijk van het gebouwtype en de toepassing kunnen we een advies voor u opstellen. Daarbij bepalen de oplegging en de wensen van de klant de uiteindelijke glaskeuze en bijbehorende samenstelling. Ook kunnen wij de eventuele dragende constructies voor u verzorgen.

naar boven

Interieur

Glas vindt steeds vaker zijn weg in het interieur. Glazen legplaten, glazen meubels en tafels, vitrines maar ook de geheel glazen douchewanden en geheel glazen deuren ziet men steeds vaker verschijnen. Glas heeft het grote voordeel dat het tegelijkertijd ruimte schept en toch voor een afscheiding zorgt.

Douchewand

Gehard glazen douchedeuren, -wanden en -schermen scheppen ruimte en bieden zicht op de omgeving. Of sluiten ruimten juist discreet af zonder het gevoel te geven van opgesloten te zijn. Glas sluit alles buiten behalve het licht. Daar alles maatwerk is, kunnen wij u voor vrijwel elke situatie een oplossing aanbieden. Meestal worden de deuren en panelen geplaatst zonder randafdichtingen. Dit om de transparantie zo groot mogelijk te houden. Het glas kan in gewoon glas, maar ook in extra helder glas geleverd worden. Ook is het mogelijk om te kiezen uit een scala van transparante fellere kleuren en kleurmotieven. Uiteraard zijn diverse figuursoorten en ook het zogenaamde matglas mogelijk. Tevens kunnen we een beschermende en vuilafstotende coating aanbrengen zodat het glas eenvoudiger te reinigen is. De bijbehorende onderdelen kunnen in diverse uitvoeringen geleverd worden. Glans chroom, mat chroom, RVS look, glans messing en bijvoorbeeld in kleur gemoffeld zijn voorkomende uitvoeringen. Uiteraard zijn ze allemaal geschikt voor toepassing in natte ruimten.

Hardglas deur aan scharnieren

Hardglazen binnendeuren in houten en ook stalen kozijnen worden steeds vaker toegepast ter vervanging van de bestaande deuren. Hardglazen binnendeuren scheppen ruimte en bieden zicht op de omgeving. Of sluiten ruimten juist discreet af zonder het gevoel te geven van opgesloten te zijn. Glas sluit alles buiten behalve het licht. De toepassing in houten kozijnen is vaak al bekend. Maar zelfs bij stalen kozijnen kunnen wij op een vrij eenvoudige wijze zorgen dat hardglazen deuren toegepast kunnen worden. In veel gevallen verwijderen wij tevens de tussendorpel en het bestaande bovenlicht. Een nieuw geheel glazen bovenlicht wordt dan verlijmd zodat de opening in het aanzicht een geheel gaat vormen. Het glas kan in gewoon glas, maar ook in extra helder geleverd worden. Ook is het mogelijk om te kiezen uit een scala van transparante kleuren. Uiteraard zijn diverse figuursoorten en ook het zogenaamde matglas [zelfs in diverse motieven] zijn mogelijk. De bijbehorende onderdelen kunnen in diverse uitvoeringen geleverd worden. Veel voorkomend is de uitvoering in geborsteld aluminium. Maar ook de uitvoering RVS look, zilverglans en glans messing behoort tot de mogelijkheden. In sommige onderdelen is zelfs echt RVS geborsteld mogelijk.

Hardglas deur op vloerveer

Glazen deuren en puien ontwerpen is het werk van specialisten. Maar zelfs specialisten moeten kunnen terugvallen op betrouwbare partners. Trichtglas beschikt over de nodige know-how om zelfs voor de meest gecompliceerde situaties oplossingen te bieden. Bij ons kunt u rekenen op een betrouwbaar advies van vakmensen. Hardglazen deuren geven een hoge mate van transparantie. Maar ruimten kunnen door specifieke bewerkingen ook makkelijk geheel of deels van elkaar gescheiden houden. Bij toepassing van hardglazen deuren zonder een kozijn wordt vaak gekozen om deze deuren automatisch te laten sluiten door middel van een vloerveer. Deze deuren gaan dan ook normaliter naar beide zijden open en sluiten met een in te stellen vertraging. Door het steeds vaker toepassen van vloerverwarming zijn wij graag al in een vroeg stadium geïnformeerd. Op deze wijze kunnen wij er voor zorgen dat alles verder probleemloos verloopt. Echter ook bij al aanwezige vloerverwarming kunnen wij nog zorgen voor een mooie oplossing. Het gebruik van een bovensluiter of het toepassen van automatische hydraulische scharnieren kunen goede alternatieven zijn. De gebruiksvriendelijkheid blijft gelijk aan de uitvoering met een vloerveer.

Het geheel wordt door ons, indien gewenst, begeleid vanaf het inmeten tot en met de plaatsing. Tevens zullen wij in het 1e jaar de pui een maal, indien noodzakelijk, kosteloos nastellen.

naar boven

Decoratie

Glas kan ook een decoratieve functie hebben. Het toepassen van figuurglassoorten, gekleurd glas, matglas, etsglas, glas voorzien gezandstraalde of geëtste motieven geplaatst in deuren, zij- en bovenlichten. Maar ook glas in lood en glas in koper zijn mogelijkheden om te verfraaien.

Spiegel

Een prachtig vormgegeven spiegel is niet langer het sluitstuk van uw interieur. Spiegels zijn decoratief en brengen licht en sfeer in huis. Bijzonder vormgegeven decoratieve spiegels van een hoge kwaliteit vindt u ook bij Trichtglas b.v.. Maar u kunt uiteraard ook bij ons terecht voor alle standaard spiegels. Ze kunnen dan bijvoorbeeld in door u aan te leveren lijsten geplaatst worden. Maar kunnen ook, voorzien van standaard geslepen randen of mooi geslepen facetranden met zogenaamde blindbevestigingen, geleverd of zelfs door ons aangebracht worden. Met deze bevestigingswijze zijn de spiegels uitermate geschikt voor de toepassing in natte ruimtes, zoals de badkamer. Eventueel kunnen ze ook nog worden voorzien van spiegelverwarming, zodat de spiegels minder snel condensvorming zullen krijgen. Spiegels worden geleverd in blank glas, in diverse kleuren, zoals blauw, brons, grijs en groen. Maar ze zijn ook leverbaar als verzilverd figuurglas, geheel of deels matglas en zelfs in antieke spiegels. Verder zijn de meeste bewerkingen, zoals de diverse slijpbewerkingen, het zandstralen, het inkleuren en bijvoorbeeld ook het ontzilveren, bij alle spiegels mogelijk.

naar boven